Volter tekee oman sähkön ja lämmön tuottamisen mahdolliseksi

Vuoden 2015 alussa Suomessa lastattiin laivaan kaksi kempeleläisen Volterin pienvoimalaa ja alkoi 8 viikkoa kestänyt merimatka. Pienvoimalat matkasivat Sydneyyn Australiaan, jossa niiden avulla miljoonakaupungin ytimessä sijaitseva rakennus pystyy tuottamaan kaiken tarvitsemansa sähkön ja lämmön. Sen ei tarvinnut liittyä kaupungin sähköverkkoon.

“Pienvoimalamme tuottavat energiaa puuhakkeen avulla. Sydneyssä itse asiassa vieläpä kierrätetyn puuhakkeen avulla”, kertoo Volterin toimitusjohtaja Jarno Haapakoski.

Uusiutuvat energianlähteet korvaavat vähitellen fossiilisia polttoaineita. Pientuulivoimalat, aurinkopaneelit ja maalämpöpumput ovat jo monelle tuttuja. Volter puolestaan hyödyntää metsävaroja. Puista tehdään haketta, josta tuotetaan pienvoimalan polttoaineena toimivaa puukaasua

Muotoilusta uskottavuutta

Volterin voimala oli ensi alkuun ulkona säilytettävä ja muotoilultaan konttimallinen. Sitten yritys teki ratkaisevan päätöksen. Voimalan tuli mahtua helposti sisätiloihin ja näyttää hyvältä.

“Tekniikan pitää toki olla edistyksellinen, mutta kyllä nykypäivänä tuotteen ulkonäkö on tärkeää. Viimeistelty muotoilu lisää tuotteen uskottavuutta”, Haapakoski arvioi.

Haapakosken mukaan muotoilu on isoissa yrityksissä jo arkipäivää. Pienet yritykset saattavat turhaan pitää muotoilua liian kalliina. Lisäksi pelätään, ettei muotoilijan näkemys olisi toteutettavissa. Haapakosken mielestä rajoitteet ovat lähinnä henkisiä.

“Muotoilulla voi saavuttaa niin paljon, että sille kannattaa antaa mahdollisuus.”

Volterin voimalan visuaalisen ilmeen on suunnitellut ulkopuolinen teollinen muotoilija. Hänen suunnitelmansa vietiin Volterilla Inventor Professionaliin, jolla luotiin voimalasta alati kehittyvä 3D-malli. Voimalan sisukset eli mekaniikkasuunnittelu tehdään Volterilla talon sisällä AutoCAD Mechanicalilla.

Haapakosken mukaan muotoilijan kuvat pystytään siirtämään Inventoriin täysin saumattomasti. Dokumenttien hallintaan yritys käyttää Autodesk Vaultia. Ohjelmistot Volterille on toimittanut MekSystems.

Mökiltä maailmalle

90 prosenttia Volterin myynnistä menee nykypäivänä ulkomaille, kuten Isoon-Britanniaan, Baltiaan ja Japaniin. Pienvoimaloiden voimalla pyörivät maatilat, teollisuushallit, koulut ja kokonaiset pienasuinalueet.

Idea energian tuottamisesta omavaraisesti ja ekologisesti syntyi aikoinaan yhden miehen henkilökohtaisesta tarpeesta. Volterin perustaja Juha Sipilä, Suomen nykyinen pääministeri, sai melkein puolen miljoonan markan eli nykyrahassa 95 000 euron sähköliittymätarjouksen kesämökilleen vuonna 1998. Kova hinta sai hänet miettimään, miten mökistä saisi omavaraisen niin, ettei sitä tarvitsisi liittää sähköverkkoon.

Ensin sähkö tuotettiin mökillä tuulivoimalla ja dieselaggregaatilla. Pian diesel kuitenkin alettiin korvata puuhakkeella. Puuta Suomessa riittääkin. Metsien kasvu Suomessa on lähes 100 miljoonaa kuutiota vuodessa, josta kerätään tätä nykyä vain hieman yli puolet.

Elämää ekokorttelissa

Mökillä testattu idea siirrettiin laajempaan käyttöön Volterin ja Sipilän kotikunnassa Kempeleessä. Sinne rakennettiin vuonna 2009 Suomen ensimmäinen energiaomavarainen asuinalue, jossa energia tuotetaan puuhakkeesta ja tuulivoimalla. Alueen oma pienvoimalaitos tuottaa sähkö- ja lämpöenergiaa kymmenelle omakotitalolle.

“Asukkaiden elämä irti valtakunnan sähköverkosta on aivan tavallista. Mukavuuksista ei ole tingitty, eikä erilainen energiantuotanto ole asukkaille vaivalloisempaa kuin jos sähkö tulisi töpselistä perinteistä reittiä”, Haapakoski kertoo.

Volterin omat toimisto- ja tuotekehitystilat sijaitsevat samaisessa ekokorttelissa. Alue toimii samalla tuotekehitysalustana Volterille, ja uutta teknologiaa voidaan testata autenttisissa olosuhteissa. Suomen Rakennusinsinöörien liitto (RIL) valitsi ekokylän vuoden merkityksellisimmäksi rakennuskohteeksi Suomessa vuonna 2010.

Tuotekehitys on Volterilla aktiivista. 3D-mallit jalostuvat ja monimutkaistuvat komponenttien lisääntyessä. Tämä vaatii niin suunnittelijoilta kuin ohjelmistoilta koko ajan enemmän. Pelissä on kuitenkin ei vähempää kuin planeettamme tulevaisuus. Unelmana on, että jonain päivänä kokonaiset kaupungit voivat tuottaa kaiken tarvitsemansa energian itse ja vieläpä puhtaasti.

 

Artikkeli on julkaistu The Outcome Magazine verkkolehdessä.